VoIP

Wat is VoIP?

De afkorting VoIP staat voor Voice over IP.

Met andere woorden is VoIP dus IP-telefonie, waarbij het internet of een lokaal IP-netwerk gebruikt wordt om de spraak te transporteren. Het is hierdoor dus mogelijk om telefonie en date te combineren via 1 netwerk. Het grote voordeel is dat hierdoor slechts 1 infrastructuur nodig is.
Daarnaast is koppeling van locaties, thuiswerkplekken, koppeling met pc’s, laptops en dergelijke ook mogelijk.

 

 

Dankzij VoIP kan de bereikbaarheid van bedrijven en personeel verhoogd worden, deze oplossing is namelijk locatie onafhankelijk.
Kostenbesparing is ook een belangrijk voordeel, bijvoorbeeld door koppeling van locaties, waardoor intern bellen gratis is.

Meer informatie: https://nl.wikipedia.org/wiki/IP-telefonie

Geschiedenis

 

Eigenlijk is al vanaf het eerste computernetwerk sprake van IP-telefonie.
Begin jaren 70 werden de eerste Voice pakketten over het netwerk verzonden. Voor gebruikers was dit begin jaren 80 beschikbaar.

Tussen 1990 en 1998 werd hard gewerkt aan de technologie en eigenlijk was het vanaf 1998 pas goed mogelijk om met VoIP te kunnen bellen.
De eerdere varianten konden alleen onderling bellen met gelijke VoIP centrales.

De ontwikkelingen zijn zo hard gegaan, dat je met een hedendaagse VoIP centrale nagenoeg over grenzeloze mogelijkheden beschikt.

 

Open Source

 

De term Open Source betekent dat men vrij toegang heeft tot de bronmaterialen (source) van het eindproduct.
Een bekende Open Source VoiP centrale is bijvoorbeeld Asterisk. Dit is een software oplossing die een computer/server verandert in een communicatie server.
De broncode van Asterisk is gratis te gebruiken en aan te passen.

Zo is ook de VoIP centrale die wij kunnen leveren ontstaan. De Clearvox centrale is gebaseerd op Asterisk, waarbij een eigen gebruiksvriendelijke grafische interface is gemaakt en een aantal handige functies zijn toegevoegd dan wel aangepast.

SIP

 

De afkorting SIP staat voor Session Initiation Protocol. Het betreft een protocol om multimediacommunicatie (spraak/video/data) mogelijk te maken. Dit protocol wordt dan ook veel toegepast bij VoIP.

Een SIP provider is dus in feite een telefoonlijn aanbieder via internet. Veelal zijn goedkopere gesprekstarieven naar binnen en buitenland een mooie gelegenheid om extra kostenbesparing mogelijk te maken. Een VoIP centrale kan verbinding maken met meerder SIP providers, waardoor men nog flexibeler is.